Počas sviatkov prichádzajú mnohí ľudia na cintorín aj viackrát

31.10.2009 Prešov

Prešov 31. októbra (TASR) – Na hlavný cintorín v Prešove dnes prichádzajú od skorého popoludnia stovky ľudí, aby pri hroboch spomínali na svojich zosnulých príbuzných a známych.
Počas sviatkov mnohí z nich chodia na cintorín aj viackrát, pretože ešte pred samotným zapálením sviečok upravujú hroby.
\"Teraz sme priniesli len kvety a vence. Sviečky pôjdeme zapáliť až večer spolu so súrodencami a ich deťmi, ktorí žijú na západnom Slovensku a pricestujú neskôr. Každý rok sa takto stretávame pri hrobe našich rodičov, skoro celá rodina, \" povedal 52-ročný Prešovčan.
Tí, ktorí majú svojich príbuzných pochovaných inde a nemohli odcestovať, si zvykli zapáliť sviečky pri kaplnke pod krížom Spasiteľa. \"Nedávno mi zomrela vo Zvolene najlepšia priateľka, jednoducho sa nedá ísť všade, preto sme aj s deťmi prišli na toto miesto, je to predsa len iné ako zapáliť sviečku doma, \" hovorí mladá Prešovčanka.
Dopravná situácia bola popoludní pokojná, napriek tomu, že boli obsadené všetky parkoviská. Po 16. hodine sa však začali zapĺňať aj priľahlé ulice a tvorili sa aj menšie kolóny. Na poriadok dozerajú posilnené hliadky mestskej polície. Na kritických úsekoch stáli aj vozidlá policajného zboru.
Z dôvodu zvýšenej návštevnosti počas víkendu je už niekoľko dní upravený prevádzkový režim na hlavnom cintoríne. Až do 8. novembra bude otvorený denne v čase od 7.00 h do 21.00 h. Okrem toho môžu počas víkendu občania navštíviť aj Kanceláriu pohrebných a cintorínskych služieb v Dome smútku na Krátkej ulici, tá je otvorená do 17. hodiny.
Dopravný podnik mesta Prešov zvýšil cez víkend aj frekvenciu spojov MHD, ktoré premávajú na trase okolo cintorínov. Viaceré menšie vozidlá nahradili veľkokapacitnými autobusmi.
 

Vyberte región